2009-06-30 16:24:25• hírek • Parajdi Andrea

A Vegyépszer kispórolta az anyagot

A Golescu híd sokadjára történő útjavítási munkálatai ezen a héten befejeződnek. A polgármesteri hivatal szakemberi abban bíznak, hogy legalább tíz évig problémamentes lesz az aszfaltréteg minősége, azonban értesüléseink szerint a Vegyépszer Rt. a jelenlegi munkálatokból már a következő javításokra is kispórolta a szükséges alapanyag egy részét.

Másfél hónapig korlátozták a forgalmat a Golescu hídon, ugyanis ennyi időre volt szüksége a Vegyépszer Rt.-nek ahhoz, hogy befejezze a teljes munkálatokat. Megkerestük a vállalat képviselőjét, aki úgy nyilatkozott jelenleg a hídon dilatációs munkálatok zajlanak. A dilatáció lényege, hogy felveszi a híd és az aszfaltréteg mozgását, így ez a technológia megelőzheti a kátyúsodást és a repedéseket. A tervek szerint csütörtök délután, esetleg péntek délelőttre halasztva az útburkolati jeleket is felfestik. Amint befejezik ezt a pár órás munkát, a híd mind a négy sávját visszaadják a forgalomnak.

A javítások során a híd két szélső sávját teljesen felmarták, hogy a vízszigetelést is tudják megoldani, a két közbelső sávon pedig részleges aszfaltkiigazítást végeztek. A híd úttestjét végső fázisként három réteg, állítások szerint a legjobb minőségű BAP 16-os hídaszfalttal fedték be, amelyek egyenként négy centiméteresek - legalábbis ez az a hivatalos verzió, ami hozzánk is eljutott.


A felújított Golescu hidat pénteken adják át a forgalomnak
A felújított Golescu hidat pénteken adják át a forgalomnak


Egy, a munkálatokat átlátó forrástól azonban megtudtuk, hogy a Vegyépszer Rt. korántsem arra törekszik, hogy legalább ezúttal időtálló munkálatokkal álljon tovább. A javítások elkezdése előtt városunkba szállították azokat az anyagokat, amelyeket egy minőségi munkához teljesen fel kellett volna használjanak, azonban most felét visszaküldik oda ahonnan leszállították: vélhetően azzal a szemlélettel, hogy jut majd a következő javításokra is alapanyag. Mint értesültünk róla a spórolás jele például az is, hogy a 4 cm-es rétegek helyett, csupán 3 cm-es burkolatok kerültek az úttestre.

Erről a kérdésről a Polgármesteri Hivatal munkatársát Horea Motiut is megkérdeztük, aki elmondta az önkormányzat szakemberei a munkálatok átadása után a híd aszfaltrétegéből mintát vesznek, amelyeket laboratóriumban elemeznek, így szűrik ki, hogy az előírásoknak megfelelően dolgozott-e a vállalat. „Amíg folytak a javítások rendszeresen nyomon követtük, hogy minden szabályszerűen működik-e? Nem találtunk rendellenességet" -zárta rövidre az Önkormányzat munkatársa, annyit azért még hozzátett, hogy az elvégzett munkálatokra ismét van két év garancia, ám véleménye szerint legalább tíz évig nem lesz gond az aszfaltréteggel.

A jelenlegi munka befejezése merőben hasonlít arra, amikor 2008 április végén a Vegyépszer bejelentette, hogy két év munkavégzés után végre hivatalosan is átadásra kerülhet a Golescu híd többször kijavított és modernizált útrétege. Azóta alig telt el egy év, azonban a Vegyépszernek újra munkához kellett látnia, talán nem csodálkozik senki ha az emberek szkeptikusan fogadják azt a kijelentést, hogy tíz évig nem lesz probléma az útréteggel, pláne, ha szakemberektől olyan belső információkat hallunk, amelyek alátámasztják azt a gyanúnkat, hogy a „történelem" hamarosan megismétli önmagát.

Kérdés, hogy mi lesz annak a két kolozsvári hídnak a sorsa, amelynek a felújítására nemrégiben licitet nyert a Vegyépszer?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: